Παροχή πρώτων βοηθειών σε άγρια ζώα

 • Αν θέλουμε να είμαστε σε θέση να προσφέρουμε τις βασικές πρώτες βοήθειες σε ένα άγριο ζώο που το εντοπίζουμε άρρωστο ή τραυματισμένο πρέπει να γνωρίζουμε μερικές βασικές αρχές.

  Στόχος των οδηγιών που δίνονται στη συνέχεια είναι να παρουσιαστεί η βασική διαδικασία χορήγησης πρώτων βοηθειών από τη στιγμή που θα βρούμε ένα άγριο ζώο σε ανάγκη, μέχρι να μπορέσει να σταλεί σε ένα εξειδικευμένο κέντρο περίθαλψης.

 • Πρώτος κανόνας που δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ είναι να προσέχουμε τη δική μας ασφάλεια.

  Το άγριο ζώο δεν καταλαβαίνει ότι θέλουμε να το βοηθήσουμε και συνήθως αντιδρά επιθετικά για να προστατευτεί.

  Η αναγνώριση είναι επίσης ένα πολύ σημαντικό βήμα για την επιτυχία της περίθαλψης ενός άγριου ζώου.

  Η γνώση της ιδιαιτερότητας κάθε είδους είναι σημαντική για τη διαχείρισή του, άρα και για την εξέλιξη της θεραπείας του. Γνωρίζοντας τη βιολογία και την οικολογία κάθε είδους του φερόμαστε αναλόγως, του δίνουμε την κατάλληλη τροφή, το απελευθερώνουμε στον ενδεικνυόμενο βιότοπο τη σωστή εποχή.

 • Εισαγωγικό σημείωμα για τα συχνότερα περιστατικά.

  Γενικές πληροφορίες που αφορούν όλες τις ταξινομικές ομάδες. Στη συνέχεια δίνονται ειδικότερες πληροφορίες που αφορούν:

  • Πουλιά
  • Χελώνες κ.α. ερπετά
  • Θηλαστικά
  • Νεοσσοί
 • Η μείωση του άγχους που αντιμετωπίζουν τα τραυματισμένα ή άρρωστα άγρια ζώα, όταν τα πλησιάζουμε για να τα βοηθήσουμε, είναι σημαντικός παράγοντας στην παροχή πρώτων βοηθειών. Ένας πρώτος γενικός κανόνας, που ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις, καθορίζεται από τα αρχικά Η.Ζ.Ε= Ησυχία-Ζέστη-Ενυδάτωση. Από τη στιγμή που βρίσκουμε το ζώο μέχρι την απελευθέρωσή του, η ανθρώπινη παρουσία πρέπει να είναι κατά το δυνατόν διακριτική. Ένα σκοτεινό χαρτόκουτο με μικρές τρύπες για τη μεταφορά του είναι το πρώτο εργαλείο περίθαλψης. Ποτέ δεν τοποθετούμε ένα πουλί σε κλουβί όπως αυτά των ωδικών πτηνών ή των ζώων συντροφιάς, απ’ όπου μπορεί να βλέπει κόσμο, γιατί αυτό θα επιδεινώσει την κατάσταση άγχους στην οποία βρίσκεται. Γενικότερα δεν το επιδεικνύουμε σε άλλους και δεν το παρακολουθούμε όλη την ώρα, δεν το χαϊδεύουμε.

  Όταν χειριζόμαστε το ζώο πρέπει να κάνουμε όσο το δυνατόν απαλές αλλά και αποφασιστικές κινήσεις. Επίσης όχι πολύ αργές, ώστε το συντομότερο δυνατόν να το αφήσουμε πάλι στην ησυχία του. Το χαρτόκουτο μπορεί να έχει στο επάνω μέρος σχάρα, ώστε να περνά το φως και να τοποθετείται σε σημείο με ζέστη, 25° – 29° C, μέσα στο σπίτι. Ποτέ στο εξωτερικό περιβάλλον, όπου ο θόρυβος και η χαμηλή θερμοκρασία είναι ανασταλτικοί παράγοντες. Τις πολύ ζεστές μέρες του καλοκαιριού παραλείπεται, φυσικά, η τεχνητή αύξηση της θερμοκρασίας.

 • Για να δώσετε τις πρώτες βοήθειες σε ένα τραυματισμένο πουλί θα χρειαστείτε έναν βασικό εξοπλισμό με τον οποίο θα μπορέσετε να το ακινητοποιήσετε:

  • Μια πετσέτα ή ένα πανί σε κατάλληλο μέγεθος για να μπορεί να καλύψει όλο το πουλί.
  • Ένα χαρτόκουτο.
  • Ένα ζευγάρι χοντρά δερμάτινα γάντια εργασίας για να προστατεύσετε τα χέρια σας από νύχια ράμφη και δόντια.
 • Στο χαρτόκουτο, στρώστε εφημερίδες ή χαρτί κουζίνας και ανοίξτε του μικρές τρύπες. Το μέγεθος του χαρτόκουτου πρέπει να είναι τέτοιο ώστε το πουλί να μπορεί να σταθεί όρθιο αλλά να μη μπορεί να κάνει περιττές κινήσεις. Πιάστε το πουλί με ένα πανί, αποφεύγοντας ράμφος και νύχια αν είναι αρπακτικό και μύτη αν είναι ερωδιός ή γλάρος. Τοποθετήστε το μέσα στο κουτί αφού του δώσετε προσεκτικά λίγο νερό σε φυσική θερμοκρασία, χρησιμοποιώντας κατά προτίμηση μια σύριγγα χωρίς βελόνα. Αφήστε το κουτί στο πιο ήσυχο μέρος του σπιτιού, ζεστό αν είναι χειμώνας και δροσερό αν είναι καλοκαίρι. Επικοινωνήστε το συντομότερο δυνατόν μαζί μας για να σας δώσουμε περισσότερες οδηγίες. Κάθε άλλος χειρισμός του πουλιού από σας μπορεί να είναι μοιραίος για τη ζωή του.

  Νεοσσοί

  Νεοσσούς είναι πολύ πιθανόν να βρείτε την άνοιξη και τις αρχές του καλοκαιριού. Φαίνονται εγκαταλελειμμένοι και μπορεί να σκεφτείτε να τους βοηθήσετε. Προσοχή όμως! Δεν χρειάζονται όλα τα μωρά πουλιά τη βοήθειά μας. Συχνά οι γονείς είναι κάπου γύρω και το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να βάλουμε το νεοσσό κάπου ψηλά και να το αφήσουμε ήσυχο ώστε να το πάρουν ο γονείς του. Μην ξεχνάτε πως σκοπός είναι πάντα το να ξαναγυρίσει το άγριο ζώο στο φυσικό του χώρο, να επανενταχθεί δηλαδή στην άγρια φύση. Αν κρατήσετε το μωρό πουλί περισσότερο από όσο χρειάζεται, η επανένταξή του θα καταστεί αδύνατη και στις περισσότερες περιπτώσεις θα έχει κακό τέλος.

  Πρώτες βοήθειες σε ένα θηλαστικό

  Για να δώσετε τις πρώτες βοήθειες σε ένα θηλαστικό έχετε υπόψη σας μερικές βασικές οδηγίες. Οι αλεπούδες και τα κουνάβια δαγκώνουν άσχημα. Αποφύγετε πάση θυσία τα δόντια τους. Οι σκαντζόχοιροι είναι λιγότερο επικίνδυνοι. Ρίξτε πάνω στο ζώο ένα χοντρό πανί, σακάκι ή κουβέρτα. Αν είναι αρκετά ζωηρό, το χαρτόκουτο δεν είναι κατάλληλο. Βρείτε ένα κλουβί μεταφοράς γάτας ή σκύλου ή δύο πλαστικά «καφάσια του μπακάλη» που θα τα τοποθετήσετε το ένα πάνω από το άλλο.

  Αν βρείτε νεογνό ελαφάκι, ζαρκαδάκι, αλεπουδάκι, κουναβάκι ή σκαντζοχοιράκι

  Αν βρείτε νεογνό ελαφάκι, ζαρκαδάκι, αλεπουδάκι, κουναβάκι ή σκαντζοχοιράκι μην το αγγίξετε και μην το μετακινήσετε αν δεν είστε σίγουροι ότι είναι εγκαταλελειμμένο. Συμβαίνει συχνά και ιδιαίτερα στα ζαρκάδια, η μητέρα τους να τα αφήνει πολλές ώρες μόνα τους και να τα επισκέπτεται το σούρουπο για να τα θηλάσει. Αν φυσικά το ζωάκι είναι τραυματισμένο γεμάτο παράσιτα και φαίνεται άρρωστο, τότε χρειάζεται βοήθεια.

  Επικοινωνήστε αμέσως μαζί μας για να σας δώσουμε περισσότερες οδηγίες.

   

  Χελώνες

  Χελώνες βρίσκονται συχνά χτυπημένες από αυτοκίνητα ή γεωργικά μηχανήματα με σπασμένο κέλυφος. Μεταφέρετε προσεκτικά το ζώο για να μην χειροτερέψει το σπάσιμο και τοποθετήστε το σε ένα χαρτόκουτο με πολλές εφημερίδες για πάτο. Αν το τραύμα του είναι λερωμένο με χώματα ή χόρτα μπορείτε να το ξεπλύνετε με λίγο χλιαρό νερό. Μετά καλύψτε το με γάζα ή πανί για να αποφευχθεί η περίπτωση μόλυνσης.